Iroko drvo pripada porodici tvrdog drveta koje prvobitno uspeva na teritoriji tropske Afrike. Žutosmeđe je boje, a po tvrdoći je u rangu sa hrastovinom. Iroko se dugo koristilo u brodogradnji, a potom se njegova primena širila na industriju nameštaja, gde se i danas koristi za izradu nameštaja. Iroko se danas koristi i za izradu podnih površina, a koristi se i za proizvodnju nekih muzičkih instrumenata kao što su udaraljke.

Iroko parket je izdžljiv i cenjen

Iroko drvo je puno prirodnog ulja koje mu pruža dodatnu zaštitu od vlage, te se najviše i koristi za izradu parketa namenjenih za spoljašnje prostorije kao što su terase. Iroko parketi dimenziono odgovaraju ovom tipu prostorija. Parket izrađen od drveta iroko danas se može naći u spa centrima i većim kupaonama. S obzirom na to da dobro reaguje na vlažnost često se naziva afričkim tikom. Izgledom podseća i na naš hrast.

Poznato je da svako drvo oksidira, odnosno da se njegova boja vremenom menja i poprima tamniju nijansu, a iroko je drvo koje brzo poprima tamne tonove, znatno brže u odnosu na ostale vrste drva, pa se može naći i u tamnijim nijansama. Ovo drvo teže se obrađuje u odnosu na ostale vrste drva, jer sadrži velike količine kalcijum karbonata, a pošto su mu vlakna isprepletena i brušenje je znatno otežano.

Ukoliko želite da unesete malo egzotike u svoj dom i promenite izgled svoje terese, iroko parketi su pravo rešenje za to. Pogledajte našu ponudu iroko parketa vrhunskog kvaliteta i pronađite parket koji odgovara vašim potrebama.

Prikazuje se 1 rezultat