Uzorak riblje kosti je tradicionalno najpopularniji oblik parketa. Prostor, koji uključuje ovaj obrazac, odražava osećaj istorije i tradicije, a mešavinom boja, dimenzija i materijala stvara savremeni, moderni dizajn.

Prikazujemo 1–18 od 38 rezultata

Odakle potiče naziv riblja kost?

Uzorak riblje kosti dobio je ime po kosturu ribe haringe. Sastoji se od pravougaonika (riblja kost) ili paralelograma (chevron) raspoređenih u ponavljajući, simetrični obrazac, u obliku slova V i formirajući karakterističan cik-cak efekat.

Najraniji primeri uzoraka riblje kosti pronađeni su u zamršenom nakitu drevne egipatske elite i tkaninama poreklom iz drevne Italije. U Rimskom carstvu obrazac riblje kosti korišćen je za asfaltiranje puteva kako bi se stvorili izuzetno izdržljivi i stabilni putevi.

 

Sličnosti i razlike parketa riblja kost (Herringbone) i Chevron

Na prvi pogled izgleda da je to isti stil poda. Ali ako pažljivije pogledate, naći ćete daske drugačijeg oblika i posledično drugačiji obrazac. I chevron i riblja kost postaju sve popularniji jer daju uočljiv, luksuzan izgled.

Chevron parket ili francuska riblja kost je drveni pod, u posebnom izgledu ševronskog uzorka ili slova „V“. Dizajniran je posebno za stvaranje tog efekta. Pojedinačne daske su mnogo kraće i uže od uobičajenih dasaka. Krajevi se seku pod uglom od 30, 45 ili 60 stepeni tako da sklopljeni čine vrh.

Herringbone ili riblja kost je tradicionalni obrazac polaganja parketa. Daske su manje od uobičajenih dasaka, uglovi mere 90 stepeni i naizmeničnim V-oblikom stvaraju karakterističan cik-cak uzorak „riblje kosti“.


Stoga su razlike u stilu parketa chevron i riblja kost sledeće:
-krajevi dasaka su sečeni pod uglom od 30, 45 ili 60 stepeni,
-uglovi parketa riblja kost čine 90 stepeni,
-chevron daske čine obrazac u obliku slova V, spajaju se na zajedničkoj tački i čine vrh,
-daske herringbone parketa čine karakterističan cik-cak obrazac pod uglom od 90 stepeni.

 


CHEVRON 


HERRINGBONE


I chevron i herringbone koriste se sa različitim vrstama drveta, u različitim dimenzijama, završnim obradama, gradacijama, sa različitim površinama.
Oni nude vanvremenski luksuzni izgled i postaju sve popularniji.

Da li je obrazac riblja kost savremen?

Moderan dizajn, na čist i savremen način, ponovo uključuje bezvremenski i tradicionalni obrazac riblja kost. Koristeći savremena rešenja, boje i materijale, udahnuo mu je novi život.
Parket riblja kost postao je trend u dizajnu enterijera. Prestižni uzorak riblje kosti i predivan prirodni drveni materijal stvaraju osećaj tradicije, vrhunskog izgleda i elegancije. Mešanje starog sa novim i modernog sa tradicionalnim stvara se prostor sa karakterom. Lepota se ogleda u jednostavnoj upotrebljivosti forme, pa se vraćamo klasici.

Riblja kost pruža onaj suptilni prirodni osećaj za kojim žude naši kupci, zanimljiv je, a da ne bude upadljiv.

Da li je parket riblja kost prolazni trend?

Riblja kost je najpopularniji i najtrajniji obrazac postavljanja parketa, što ovaj stil čini prepoznatljivim u svim istorijskim periodima. Od 2018. godine popularnost parketa riblja kost i chevron značajno raste. Podovi od riblje kosti su odličan način da se osećate više kao kod kuće u modernom okruženju, udobnom i autentičnom, jer u prostor unosi dašak ličnosti.

Povećava li obrazac riblje kosti prostor?

Dizajn poda može značajno uticati na veličinu vaše sobe. Neki dizajneri enterijera koriste obrazac riblje kosti kako bi stvorili vizuelno veći prostor.

Da li riblja kost čini prostor manjim?

Iako se tako raznolik uzorak ne čini prikladnim za mali prostor, riblja kost je upravo ono što mu treba. Budući da ljudsko oko privlači širok deo znaka „V“ u ribljoj kosti, uzorak optički uvećava prostor.

Na koji način se postavlja pod riblja kost?

Najčešći pravac polaganja parketa od riblje kosti je paralelan sa najdužim zidom prostorije ili prema prozoru.
Postavljanje parketa u uzorak riblje kosti može biti izazov. Naši stručnjaci će vam rado pomoći.


Da li je parket riblja kost skup?

Parket od riblje kosti nekada se smatrao skupom, prefinjenom i izdržljivom podnom oblogom. Još uvek mu se možemo diviti u starim dvorcima, luksuznim stanovima i drugim dragocenim istorijskim zgradama.

Današnja, moderna verzija parketa sa riblja kost mnogo je pristupačnija, jer se cene ne razlikuju od cena ostalih parketa.

Koje vrste drveta su pogodne za parket riblja kost?

Hrast je veoma pogodan za moderan i izdržljiv parket riblja kost, a raznolik izgled pruža šarena paleta nijansi boja, dostupna u raznim gradacijama i završnim obradama. Kombinacije boja i tehničkih karakteristika nude beskrajan izbor dekora.
Divan izbor je drvo oraha, koje svojom prirodnom elegancijom savršeno dopunjuje prestižni oblik riblje kosti.

Da li je parket riblja kost pogodan za podno grejanje?

Parket riblja kost pogodan je za ugradnju na podno grejanje sa toplom vodom kada je sastavljen kao dvoslojni parket (debljina 10-11mm) ili troslojni parket (debljina 14-15mm).
Dostupan je u različitim veličinama dasaka, različitim gradacijama i površinskim obradama. Može se lakirati ili nauljiti.

Masivni parket od riblje kosti nije pogodan za podno grejanje.


Da li je parket riblja kost pogodan za kuhinje?

Bezvremenski drveni pod popularan je izbor čak I u modernim kuhinjama. Često se koristi za prizemlja otvorenog tipa, koja uključuju i kuhinjske niše.
Uz pravilno održavanje, parket riblja kost je savršeno pogodan za kuhinju. Budući da je higijenski i da se lako neguje, pruža ugodan, prirodan i topao osećaj življenja.

Nekoliko saveta i preporuka:
-zarad stabilnosti preporučujemo postavljanje dvoslojnog ili troslojnog parketa, jer masivni parket, sa promenama vlažnosti i temperature, voli da pukne ili promeni oblik,
– redovno čistiti i održavati parket u skladu sa površinskom obradom i uputstvima,
– koristite preporučene proizvode za čišćenje i održavanje,
– redovno provetravajte kuhinju
– održavati optimalnu vlažnost i temperaturu,
– redovno pregledajte kuhinjske uređaje kako biste sprečili neprijatna iznenađenja,
– prilikom prosipanja vode pod što pre očistite i osušite kako biste smanjili štetu i sprečili mrlje na parketu.

Kakav parket riblja kost se može izabrati?

U zavisnosti od oblika, možete birati između parketa Herringbone, koji je klasična riblja kost, i parketa Chevron, koji se naziva i francuska riblja kost.

Sobzirom na veličinu dasaka,parket riblja kost dostupan je u klasičnim dužinama od 300 mm do 900 mm i širinama od 70 mm do 130 mm. Možete pronaći dvoslojni parket debljine 10-11 mm, a troslojni 14-15 mm.

U zavisnosti od gradacije, možete birati između zanimljivih, atraktivnih i kratkotrajnih rustikalnih varijanti ili odabranih, elegantnih kolekcija bez većih čvorova i razlika u bojama.

U zavisnosti od površinske obrade,dostupni su brušeni ili četkani parketi od riblje kosti.

U zavisnosti od zaštitnog sloja,možete se odlučiti za lakiranu ili nauljenu varijantu.


Koje su kolekcije parketa riblja kost dostupne?

Preporučujemo vam da pogledate Floorexperts kolekciju Herritage / Alpine i Artisan chevron,herringbone koji se sastoje od troslojnih gotovih parketa riblja kost.

Kolekcija Herritage takođe uključuje dvoslojne parkete u uzorku chevron ili klasičnoj ribljoj kosti.

Za one koji imaju viziju i žele nešto drugačije, pripremili smo kolekciju Four seasons. To je kolekcija po meri, što znači da se sirovi parket riblja kost, prema vašim željama,naulji u odabranoj nijansi. Paletu boja možete pronaći ovde: Four seasons.

Ukoliko vas interesuje više informacija o gotovom i klasičnim parketima, kao i kompletan spisak vrsti parketa koje imamo u ponudi možete pogledati ovde.